Central Oregon Coast Geospatial Statistics Symposium - 2013 
May 31, 2013: 9:00 am – 4:00 pm

Community Room, Oregon Coast Community College, Newport, Oregon

Directions: http://maps.google.com/maps?q=44.603149,-124.046549
(there is nothing in the imagery, but it is there.)



Registration: http://ccgisug2013geostats.eventbrite.com

Goals:
  • Spatial statistics is a rapidly developing field which involves the quantitative analysis of spatial data and the statistical modelling of spatial variability and uncertainty.  Applications of spatial statistics can be used across a broad range of disciplines from environmental sciences such as geology, ecology, forestry, but also for socio-economic disciplines such as human geography, spatial econometrics, and spatial planning.  This all-day symposium will introduce participants to different aspects of the three levels of spatial statistics from (1) basic stats describing areas and averages, (2) accuracy assessment (how accurate are your interpolations and statistic probabilities) and (3) prediction or model building (what is the right way to build those interpolations and other larger complex models).  We hope to demonstrate some of the various methods and tools of spatial statistics and how you can leverage them for your work.
Agenda
9:00 am – 9:15 am:      Introduction and Welcome (15 minutes)
9:15 am – 9:30 am:      Overview of Geostatistics (15 minutes)
9:30 am – 10:00 am:    Melanie Frazier (US EPA),
Lee McCoy (USDA-ARS) - Spatial interpolation techniques using R (30 minutes)
10:00 am – 10:30 am:  Lee McCoy (USDA-ARS)
, Brett Dumbauld (USDA-ARS), Melanie Frazier (US EPA) - Techniques and challenges in model development, selection, and application (30 minutes)
10:30 am – 11:00 am:  BREAK (30 minutes)
11:00 am – 11:15 am:  Robert Suryan (Oregon State University) - Quantifying variability and persistence in remotely sensed chlorophyll time series data  (15 minutes) Open Access Marine Ecology Progess Series article, http://www.int-res.com/abstracts/meps/v451/p213-225/
11:15 am – 11:45 am:  Megen Brittell (University of Oregon) - Visualization of GPS collar data using R. (30 minutes)

11:45 pm – 1:00 pm:  LUNCH


1:00 pm – 1:15 pm:  Pat Clinton (EPA) - Predicting Change in Eelgrass Distribution Due to Sea Level Rise (15 minutes)
1:15 pm – 2:00 pm:  Rebecca Flitcroft (USFS) -
How are Streams Different from Landscapes? Evolving Approaches for Data Analysis in Stream Networks (45 minutes)
2:00 pm – 2:30 pm:  BREAK
(30 minutes)
2:30 pm – 3:00 pm:  Betsy Breyer (Portland State University) - 
Exploring local variability in statistical relationships with geographically weighted regression (30 minutes)
3:00 pm – 3:30 pm:  Jim Graham (Oregon State University) - Managing Uncertainty in Habitat Suitability Models
(30 minutes)
3:30 pm – 3:45 pm:  Closing
(15 minutes)
3:45 pm – 4:00 pm:  Clean up
(15 minutes)

4:15 pm –––––––>:   
Rogue Brewery - Brewer's on the Bay (2320 SE OSU Drive Newport, OR 97365)


Please download our full symposium program here!


About the Central Coast GIS Users Group

The Central Coast GIS Users Group (CCGISUG) was formed to promote networking between GIS professionals, students, and others on the Central Oregon Coast involved in mapping and geospatial technologies and to provide the opportunity for them to exchange ideas and experiences; address common problems and concerns; obtain advice; and participate in training and education. We meet bimonthly on the second Wednesday from 12:15 to 1:45. Membership is free!

For more information please visit http://www.orurisa.org/ccgisug.  To join our listserv, please contact Sandy Gruber (Sandy@lincolncity.org).

 
 
© ORURISA
Powered by Wild Apricot Membership Software